Winkelwagentje

 


Max Kramer met het merk shirts dat hij zelf op de markt heeft gebracht.
Foto: Martin Mooij
do 04 apr 2013, 12:12

Corrigerend herenondergoed steeds meer gemeengoed

Mannen in keurslijf

Marisia Cardoso

AMSTERDAM - 

Waar vrouwen sinds de middeleeuwen al worden geholpen bij het gladstrijken en opvullen van bepaalde lichaamsdelen met corrigerende onderkleding, bleef dit voor heren lange tijd taboe. Maar tegenwoordig schromen zij niet om hun lovehandles en bierbuikjes te verdoezelen met ondergoed dat daar speciaal voor is gemaakt.


Voor...
Foto: Martin Mooij

Na...
Foto: Martin Mooij

Bij Artem gaan de billenliftende onderbroeken als warme broodjes over de toonbank.

Foto: Richard Mouw
 
Een soort wielrenbroek die de benen slanker en langer doen lijken, een shirt dat vetrolletjes binnen boord houdt en een onderbroek met elastiek onder de billen zodat die worden gelift, het behoort allemaal tot het aanbod ondergoed dat mannen een gestroomlijnder voorkomen moet geven. Ondergoed dat steeds meer ingeburgerd raakt en inmiddels aan een opmars bezig is in de winkels.

Zo is het assortiment van Shapewear.nl, de eerste en grootste webwinkel speciaal voor figuurcorrigerende onderkleding voor mannen, flink uitgebreid sinds de opening in 2010. De winkel begon met corrigerend ondergoed van twee vooraanstaande merken die tot dan toe alleen verkrijgbaar waren in Amerika en Australië. „Er ontstond een ware stormloop op onze webwinkel en dat gaf problemen met de levering. Daarom besloten we zelf een Nederlands merk op de markt te brengen”, vertelt Max Kramer (52) van Shapewear.nl. „Inmiddels wordt ons merk Knap´man verkocht in 15 landen en breiden we ons assortiment verder uit.”

Erik Kuiper van den Berg (39) uit Haarlem een fervent gebruiker van figuurcorrigerend ondergoed. „Gemiddeld draag ik drie à vier keer per week mijn corrigerende shirts, meestal onder mijn pakken en overhemden tijdens zakelijke ontmoetingen. Maar ik begin ze ook steeds vaker te dragen als ik naar de kroeg of uit eten ga.” En dat doet Kuiper van den Berg niet alleen voor de betere ’looks’. Het corrigerende ondergoed wordt niet alleen gedragen voor betere looks. „Ik ben in drie maanden elf kilo afgevallen en heb artrose in mijn nek waardoor ik vaak voorovergebogen loop. De shirts nodigen me uit om rechtop te lopen en mijn houding te verbeteren. Daarnaast zorgt de ingebouwde techniek voor extra steun voor mijn rug, schouders en spieren. Ik ben er erg tevreden mee en schaam me er absoluut niet voor. Naast dat ze functioneel zijn, zijn ze ook erg mooi om te zien.”

De bekende scène in de komediefilm Bridget Jones’s Diary waarbij het dragen van corrigerend ondergoed wordt bespot, blijkt niet meer van deze tijd. „Wat je voorheen bij figuurvormende vrouwenkleding zag, was dat het alleen in vreselijke huidskleurige tinten verkrijgbaar was en dat het ook nog eens op oma-ondergoed leek. Dat is nu wel anders. Je vindt in elke modezaak wel een sexy corrigerend setje. Men doet er niet meer geheimzinnig over en het mag zelfs gezien worden. Bij mannen is dit ook de trend”, vertelt Kramer. „Ondanks de instant 10 cm minder buikomvang hadden de eerste shapewear-shirts voor mannen ook een paar minpuntjes. Klanten voelden zich beperkt in hun bewegingsvrijheid door de strakke shirtjes. Reden voor ons om corrigerend ondergoed door te ontwikkelen. De materialen zijn aangepast en verbeterd voor een beter comfort, waardoor het steeds meer gemeengoed wordt onder mannen. We komen er steeds meer voor uit. Voor onze lijn gebruiken we bijvoorbeeld materialen uit de sportwereld zoals zilverionen, zodat het niet gaat ruiken als je zweet.”

Excuus

In Artem Bodywear, een ondergoedzaak speciaal voor mannen in het centrum van Amsterdam, wordt ook corrigerend ondergoed verkocht. Het valt op dat veel vrouwen samen met hun man in de zaak komen snuffelen. De boxers van het Amerikaanse merk Andrew Christian waarbij het achterwerk wordt gelift door twee elastieken, gaan als warme broodjes over de toonbank”, vertelt eigenaar Artem, die wel ziet dat mannen een excuus zoeken voor het dragen van corrigerend ondergoed. „Bij het afrekenen wordt vaak geroepen dat ze last hebben van hun spieren.”

Voor Artem is het inmiddels de normaalste zaak van de wereld dat mannen zich in corrigerend ondergoed hijsen. „Als je er binnen een paar minuten beter uit kan zien, zonder operaties en ingrepen, waarom niet?” Willem, een 42-jarige accountant uit Amsterdam, weet wel waarom niet. Hij vindt de ’wondershirts niet eerlijk tegenover anderen’ omdat je in werkelijkheid een ander lichaam hebt. „Ik ga geen strak shirt dragen zodat mijn buikje transformeert in een ’sixpack’. En ik denk dat je op een gegeven moment elke dag zo’n shirt aandoet, omdat je niet meer tevreden kan zijn met je eigen lichaam. Nee, ik begin er niet aan.” Zijn vriendin Sara (36) denkt daar heel anders over. „Corrigerend ondergoed voor mannen ziet er best mooi uit. Ze hebben geen ingebouwde sixpack of sok in de boxer. We hebben binnenkort een bruiloft en dan draagt Willem een strak pak. Ik zou best zo’n shirt voor hem willen aanschaffen, omdat hij er dan nog beter uitziet. Voor mezelf heb ik ook een figuurcorrigerend jurkje gekocht voor onder mijn jurk. Dat maakt het allemaal net wat mooier.”

 

 
 
 
 

shapewearformen.be © 2025    |   Algemene voorwaarden    |   Disclaimer    |   Privacy verklaring    |   0228-593359    |   E-mail