Compressie is een bekend fenomeen bij duursporten. Diverse wetenschappelijke studies hebben aangetoond dat compressie leidt tot minder energieverlies en daardoor een groter uithoudingsvermogen.
De compressieshorts van Knap'man zijn verkrijgbaar in twee sterktes: 25% en 45% compressie. Deze compressie is supersterk. De meeste compressiebroeken van andere merken hebben vaak maximaal 15% compressie.
Deze sterke compressie heeft diverse voordelen:
- Optimale bewegingsvrijheid
- Groter uithoudingsvermogen
- Ondersteuning aan rug en bekken
- Sneller spierherstel na inspanning
- Beschermt tegen bovenbeenblessures (lies, hamstring en quadriceps)
- Bevordert herstel bij blessures
De compressieshorts bevatten gepatenteerde compressiezones die de anatomie van het lichaam volgen. Dit zorgt voor een optimale ondersteuning van de spieren.
Test uit het magazine Fiets (mei 2012)
Inspanningsfysioloog Adrie van Diemen: Voor (top)sport is het verbeteren van prestaties belangrijk. Het dragen van compressiekleding kan interessant zijn om het herstel te bevorderen. Een probleem is echter dat het herstel moeilijk meetbaar is. In februari 2012 is er daarom onderzoek gedaan waarbij is gekeken naar het effect van compressiekleding. Het mooie van dat onderzoek is dat het effect van compressiekleding is onderzocht aan de hand van prestaties die zijn geleverd tijdens een tijdrit van 40 kilometer. De onderzoekers concludeerden: "Het dragen van graduele compressiekleding tijdens het herstel lijkt de moeite waard en het is onwaarschijnlijk dat het schadelijk is voor getrainde duursporters."
Aan het onderzoek deden 14 mannelijke deelnemers mee met een gemiddelde leeftijd van 34 jaar. Ze droegen graduele compressiekleding over de gehele lengte van het been, óf ze kregen kleding die er hetzelfde uitzag maar geen compressie bewerkstelligde. De sporters reden een tijdrit van 40 kilometer. Een groep van 7 personen droeg compressiekleding en de andere 7 droegen andere kleding. Na 24 uur herstel met compressiekleding reden de sporters hun tweede tijdrit van 40 kilometer, maar dan in gewone fietskleding. Na een week werd dit experiment herhaald waarbij de renners die eerst compressiekleding droegen tijdens het herstel en nu de niet-compressiekleding kregen, en andersom. Er werd gecontroleerd dat de deelnemers voorafgaand aan zowel de eerste als de tweede test hetzelfde hadden gegeten, gedronken en getraind.
Het bleek dat de registratie van de tijdrit waarbij graduele compressiekleding was gedragen 1,2% beter was dan na het dragen van de placebo-kleding. Het vermogen was 3,3% groter.
Samenvattend: Als je een tijdrit rijdt van 40 kilometer die je eerst rijdt met een snelheid van 42 kilometer per uur, dan rijdt je deze na het dragen van graduele compressiekleding 41 seconden sneller.